Galapagos backpack style

De Galapagoseilanden stonden al een tijdje op onze bucketlist. Dus na wat omwegen zijn we er in oktober met een retourvlucht vanuit Cusco heen gegaan. Zodra we aankwamen in Puerto Ayora beseften we dat dit een van onze meest bijzondere bestemming zou worden. Overal liggen, lopen, vliegen en zwemmen dieren, zoals zwarte leguanen, pelikanen, babyhaaien, zeeleeuwen, schildpadden en roggen. En dat alleen nog maar in het dichtstbevolkte “stadje” van de eilanden. 


Omdat een reis naar de Galapagoseilanden voor veel mensen een wens is proberen we deze keer zo veel mogelijk informatie te geven over praktische rompslomp en hoe je de reis kunt maken binnen een enigszins acceptabel budget, terwijl je toch heel veel ziet. Daarbij moeten we meteen zeggen dat het hoe dan ook geen goedkope bestemming is. Maar kan het goedkoper dan een 7-daagse cruise van 1500 dollar per persoon? Ja, dat kan!

Een cruise is natuurlijk een goede manier om in een vrij korte tijd meerdere eilanden te bezoeken. Het voordeel van een cruise is dat je weinig zelf hoeft uit te zoeken, veel ziet en alle tours, maaltijden en overnachtingen zijn inbegrepen. Het nadeel is dat je gebonden bent aan een vast schema en dat het super duur is. We waren van 2 tot 9 oktober op de eilanden, wat valt in een van de twee laagseizoenen (februari – april en september – november). We dachten dus dat we voor een goede prijs last minute wel iets konden fixen. Maar we kwamen bedrogen uit. De goedkoopste prijs voor een cruise van 4 dagen op een goede boot met een eigen slaapkamer en badkamer was 1000 dollar / 900 euro per persoon. Een iets goedkopere boot was 815 dollar / 730 euro dollar per persoon. We kozen er dus voor om de eilanden vanaf land te ontdekken.

In een week tijd kun je op twee a drie eilanden verblijven. Vanuit daar kun je heel makkelijk dagtours boeken naar andere (onbewoonde) eilanden en bijvoorbeeld duik- en snorkeltrips regelen. Het voordeel is ook dat je er zelf veel activiteiten kunt doen die zéker de moeite waard zijn, maar geen geld kosten.

Uiteindelijk zijn wij op twee eilanden geweest: Santa Cruz (het eiland dat het makkelijkst te bereiken is vanaf het vliegveld) en Isabela (het grootste eiland met veel diversiteit). Voor 7 nachten / 8 dagen heeft ons dat in totaal ongeveer 1475 euro gekost voor twee personen, exclusief retourvlucht vanuit Cusco (2375 euro inclusief vlucht). Voor dat geld hebben we ontzettend veel kunnen doen, zonder extreem op te hoeven letten. Toegegeven, het was zeker een flinke hap uit ons reisbudget, maar we hebben van geen enkele cent spijt. We hebben zoveel kunnen doen en zien en waren diep onder de indruk van alle dieren, natuur en de manier waarop ze de eilanden conserveren, ondanks de grote toeristenstroom. Als je ooit de kans hebt om erheen te gaan, doe het!

Voor we uitweiden over onze activiteiten en de kosten zijn dit in het kort een paar tips en dingen die je écht moet weten:

Zorg ervoor dat je altijd voldoende cash bij je hebt. Pinnen is lastig en op veel eilanden niet eens mogelijk. Voordat je incheckt in Quito of Guayaquil moet je minstens 130 – 150 dollar (= de nationale munteenheid) per persoon op zak hebben.

Cruises zijn heel leuk, maar kosten veel geld. Je kunt de eilanden ook goed vanaf land bezoeken. Wil je toch graag mee met een cruise? Probeer dan op de eilanden last minute iets te regelen, bij voorkeur in het eerste laagseizoen van eind januari tot begin april als alle boten varen en er weinig toeristen zijn. Zorg dat je op zaterdag of zondag aankomt, zodat je in Puerto Ayora kunt onderhandelen voor een cruise die start op maandag, dan vertrekken de meeste boten en heb je dus de grootste kans op een goede deal.

Activiteiten via tourbureaus zijn vaak duur. Een aantal trips zijn het geld zeker waard, maar er zijn ook veel hele goedkope of gratis activiteiten die je zelf kunt organiseren. Probeer af te wisselen om het betaalbaar te houden.

Afdingen ging vaak lastig, ze weten wat ze kunnen vragen. Maar als je last minute iets kunt regelen (tours, overtochten, hotels) of booking.com vermijdt, dan willen ze vaak wel iets van de prijs af doen.

DRINK GEEN KRAANWATER. Ook niet per ongeluk tijdens het douchen of tandenpoetsen. Vertrouw ijsblokjes niet en ga eten bij betrouwbare restaurants waar ze niet met kraanwater werken. Het heeft Ton twee dagen aan het infuus in het ziekenhuis gekost.

Er is amper internet op de eilanden, dus verwacht niet dat je lekker kunt Netflixen.

Gedetailleerd ziet een itinerary er voor dit budget zo uit, uitgesplitst in: Reizen en Verplaatsen | Slapen, Eten en Betalen | Activiteiten:

Reizen en Verplaatsen

Vanaf twee vliegvelden gaan er vluchten naar de Galapagoseilanden: Quito en Guayaquil in Ecuador. Het helpt dus als je daar al bent, want dan kun je een veel goedkopere retourvlucht boeken. Als je niet naar Ecuador gaat, zoals wij, dan kost de vlucht wat meer en heb je één of meerdere overstappen. Vanaf andere vliegvelden in Zuid-Amerika lag de retourprijs tussen de 600 en 900 euro. Vanuit Cusco was het toevallig wat goedkoper en konden we voor 450 euro per persoon retour vliegen (jeuh!), met een overstap in Lima en Quito.

Als je aankomt in Quito of Guayaquil check je in voor de Galapagoseilanden. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Eerst word je naar een loket gestuurd waar je een Transit Control Document (TCD) moet kopen. Dat kost je 20 dollar per persoon, cash. Daarna wordt je bagage door een scanner gehaald, waarbij ze controleren op organische materialen. Neem dus geen eten of drinken mee! Als je bagage is goedgekeurd doen ze er een groene tag omheen en mag je door naar de incheckbalie.

Zodra je aankomt op vliegveld Baltra op de Galapgoseilanden moet je de entrance fee betalen voor het natuurgebied. Dat is 100 dollar per persoon, ook cash. Zorg dus dat je op zijn minst 120 dollar per persoon bij de hand hebt. En liefst nog 8 dollar per persoon extra om kaartjes te kunnen kopen voor de vliegveldbus (5 dollar one way), de boot naar eiland Santa Cruz (1 dollar one way) en de bus die je naar Puerto Ayora brengt (2 dollar one way, drie kwartier rijden). Nadat je handbagage weer door een scanner is gehaald kun je je bagage oppikken en eventueel extra dollars pinnen in de vertrekhal.

Vanaf het vliegveld gaat eigenlijk iedereen eerst naar Puerto Ayora op Santa Cruz. De meest levendige plaats met de meeste faciliteiten en de doorvoerhaven naar andere locaties op de eilanden. Hier kun je pinnen, heb je leuke restaurants, winkels en een aantal goede hotels of hostels. Om er te komen pak je eerst de genoemde bus, boot en bus. Staan er geen bussen nadat je met de boot bent overgestoken naar Santa Cruz, dan ben je voor 25 dollar aangewezen op een taxi. LET OP: retour naar het vliegveld rijden er vanuit Puerto Ayora alleen heel vroeg ‘s ochtends bussen. Heb je een latere vlucht, dan kun je sowieso alleen maar een taxi pakken.

Puerto Ayora zelf is heel klein, dus hier kun je alles te voet doen. Verschillende leuke bezienswaardigheden zijn op loopafstand, zoals het Darwin Center en Tortuga Bay. Andere plekken kun je bezoeken via een korte, goedkope boot- of busrit, zoals Las Grietas en de El Chato schildpaddenranch. In het centrum kun je daarnaast fietsen huren om het eiland te verkennen (ongeveer 15 – 20 dollar per dag per fiets) en allerlei andere tours regelen. Geen zin om te lopen? Binnen Puerto Ayora kun je voor 1 dollar overal heen met de taxi. Ga je verder weg, dan is het natuurlijk wat duurder en moet je met de taxichauffeur en prijs afspreken.

Vanuit de haven in Puerto Ayora vertrekken er twee keer per dag boten naar andere eilanden, eentje in de ochtend en eentje in de middag. Onder andere naar Isla Isabela en San Cristobal. Wij zijn alleen naar Isla Isabela gegaan, omdat we het rustig aan wilden doen (hier betaal je bij aankomst een eiland fee van 10 dollar pp). Een retourticket kost tussen de 50 en 60 dollar per persoon voor een bootrit van iets meer dan 2 uur. Deze kun je regelen bij bijna iedere tourshop in Puerto Ayora. 60 dollar is de vraagprijs, maar afdingen naar 50 dollar lukt vaak wel, tenzij het mega hoogseizoen is en alle boten snel volgeboekt worden.

Tip: je wordt met kleine bootjes van en naar de boot gebracht, hiervoor moet je een vaste fee betalen. Zorg dus dat je minstens 3 dollar pp op zak hebt. Ook goed om te weten is dat je bijna altijd eerst terug moet naar Puerto Ayora om naar een ander eiland te reizen. Ga je eerst naar Isabela en daarna naar San Cristobal? Dan neem je dus de vroege boot in Isabela en in Puerto Ayora de volgende boot naar San Cristobal.

Slapen, Eten en Betalen

– Slapen deden we voor gemiddeld 37 dollar per nacht, exclusief ontbijt (5 dollar pp per nacht extra, maar je kunt het ook zelf in de supermarkt fixen voor 1 dollar pp). Hiervoor krijg je een nette privékamer met badkamer in een fijn hostel. Hou er rekening mee dat deze prijs in de hoogseizoenen hoger ligt, maar nu viel het ons mee. In Puerta Ayora sliepen we bij Galapagos Morning Glory, een aanrader! Op Isla Isabela sliepen we bij Punta Arena in Puerto Villamil, grote en schone kamers en aardige hosts. Puerto Villamil is wat minder ontwikkeld dan Puerto Ayora, dus verwacht hier niet de kwaliteit die je daar krijgt voor dezelfde prijs. Dit geldt ook voor het eten.

Per dag hebben we samen 53 dollar uitgegeven aan ontbijt, lunch, koffie, avondeten, boodschappen, fooien, taxiritjes, etc. Oh ja, en een keer 27 dollar voor een snorkelset. Vooral in Puerto Ayora zijn er veel leuke plekken waar je iets kunt eten of drinken. The Rock is onder andere een betrouwbare plek. In Puerto Villamil op Isabela is het wat moeilijker. Een aanrader daar vinden wij Shawarma Hot, betaalbaar, goed eten en gezellig. Vooral de Oreo Milkshake is fantastisch!

Op de Galapagoseilanden is internet heel beperkt en er worden hoge belastingen geheven. Als gevolg daarvan kun je bijna nergens met creditcard betalen. Zorg dus dat je altijd genoeg geld op zak hebt. In Puerto Ayora heb je drie plekken waar je kunt pinnen, maar hou er rekening mee dat iedere toerist deze automaten probeert leeg te trekken. Ga dus niet pas last minute pinnen als je bijvoorbeeld naar Isla Isabela gaat, waar geen pinautomaten zijn (nou ja, eentje, maar die werkt bijna nooit). Wij hadden met zijn tweeën iets meer dan 500 dollar cash nodig voor 3 dagen en 3 nachten op Isabela.

Activiteiten

Activiteiten zijn er of heel duur óf heel goedkoop, er zit weinig tussenin. We hebben een mix proberen te maken van duurdere activiteiten die we de moeite waard vonden en die echt iets toevoegden & gratis / goedkope activiteiten die je ook zeker niet mag overslaan. In totaal waren we 524,60 dollar kwijt aan de volgende activiteiten:

Santa Cruz

Duiken en snorkelen bij North Seymour (rustig water, goed voor discovery diving, veel roggen en haaien) en Mosquera (hammer head sharks): 130 dollar pp (inclusief lunch). Normaal gezien kost deze trip 150 / 160 dollar voor twee duiken, maar ze hadden een fout gemaakt, waardoor wij maar 1x konden duiken en 1x mochten snorkelen. Vandaar een wat lagere prijs.

El Chato schildpaddenranch: dit is een ranch die iets verder het binnenland in ligt, waar veel enorme landschildpadden lopen die zijn uitgezet in de natuur. In Puerto Ayora kun je de bus pakken naar Santa Rosa (1 dollar pp) en vanuit daar is het nog 4 kilometer wandelen. Je kunt ook een fiets huren in Puerto Ayora (21 kilometer) of vlakbij de bushalte in Santa Rosa (4 km). Een alternatief is de taxi, we hebben dat best veel mensen zien doen, dus als je geen zin hebt om te wandelen of fietsen kun je die een proberen te delen. De entreekosten zijn 5 dollar pp. Hiervoor krijg je gratis thee en koffie en kun je je paspoort laten stempelen.

Las Grietas: een kloof vlakbij Puerto Ayora waarin je kunt zwemmen en snorkelen. In de haven varen continu bootjes die je afzetten bij het wandelpad naar Las Grietas. Deze bootjes kosten one way 0,65 dollar pp. Het is een wandeling van ongeveer een half uur en onderweg kom je langs een aardig strand waar je kunt snorkelen en langs roze zoutmijnen. Probeer ‘s ochtends zo vroeg mogelijk naar Las Grietas te gaan. Vanaf 9u tot sluitingstijd is het er ramvol met toeristen en locals.

Tortuga Bay: een fantastisch strand, misschien wel het mooiste strand dat we hebben gezien op de Galapagoseilanden (en gratis!), waar je vanuit Puerto Ayora heen kunt lopen in ongeveer een uur / drie kwartier (4 km naar schatting). Ook hiervoor geldt, ga zo vroeg mogelijk, dan heb je een goede plek op het strand. Het is er heel indrukwekkend als er nog maar weinig mensen zijn. Het strand is fijn en spierwit, de zee knalblauw en er lopen grote, zwarte leguanen rond. Bij het eerste strand mag je niet zwemmen, bij het tweede strand wel. Wil je hier snorkelen, ga dan met een kajak vanaf het tweede strand wat verder de zee op, anders zie je niks.

Darwin Center: een opvang- en broedcentrum voor enorme landschildpadden, 10 minuten lopen van Puerto Ayora, gratis entree. Hier kun je ook de opgezette Lonesome George bezoeken. De laatst overgebleven Pinta schildpad, gestorven in 2012.

Vlakbij het Darwin Center zijn twee strandjes waar je gratis kunt snorkelen. We hebben hier haaien, roggen en veel gekleurde vissen gezien, dus het is zeker de moeite waard. Ga wel met laagtij, dan is het water helder.

De vismarkt en de haven in Puerto Ayora alleen al zijn een bezoek waard. ‘s Ochtends op de vismarkt zijn er allerlei dieren die de verkopers een handje komen helpen, zoals zeeleeuwen en pelikanen. In de haven zie je onder andere babyhaaien, zeeleeuwen, schildpadden, roggen en pelikanen. Vooral ‘s avonds is het daar erg leuk. Dan schijnen er lichten op het water waar de dieren op af komen.

Isla Isabela

Snorkeltrip Los Tuneles: dit was onze meest favoriete tour. Je bezoekt lavatunnels en onderweg ga je twee keer snorkelen. Hier hebben we verreweg de meeste dieren gezien. We hebben gezwommen met enorme zeeschildpadden, roggen, zeepaardjes, haaien en nog veel meer zeebewoners. Voor een super-last minute tour betaalden we in het laagseizoen 90 dollar pp en 8 dollar fooi (inclusief lunch). In het hoogseizoen vragen ze hiervoor ongeveer 130 dollar pp.

Vulkaantour Sierra Negra en Volcan Chico: een hike van in totaal 16 kilometer retour. Voor de 30 dollar die we pp betaalden vonden we het de moeite waard, maar alleen als je beide vulkanen kunt bezoeken (lunch is inclusief).

Hike naar de Wall of Tears: een gratis wandeling naar de ruïne van een helse gevangenis. De wandeling is 10 kilometer retour, vanaf het begin van het officiële wandelpad. Vanuit Puerto Villamil loop je in 2 kilometer naar dit startpunt (in totaal is het dus 14 km retour). Onderweg kom je veel grote landschildpadden tegen, mooie strandjes en lagoons. Als je geen zin hebt om te wandelen is fietsen een goed idee. Dat kost je pp 2 – 3 dollar per uur.

Tortoise Breeding Center & flamingo trail: vlak na het laatste hotel in Puerto Villamil richting de Wall of Tears (Iguana Crossing Boutique Hotel) vind je een houten wandelpad – dus niet het zandpad – dat naar het schildpadden broedcentrum leidt, vergelijkbaar met het Darwin Center in Puerto Ayora. Het pad is 1,2 kilometer lang en onderweg kom je langs een aantal lagoons waarin knalroze flamingo’s staan. Zowel het pad als het schildpaddencenter zijn gratis.

Concha de Perla: een mooie plek naast de haven waar je gratis kunt snorkelen en zwemmen met zeeleeuwen. Je ziet hier soms ook haaien, roggen, bijzondere zeesterren en andere vissen.


Meer foto’s
5 antwoorden op “Galapagos backpack style”

 1. Wedermaals prachtige verhalen, nu met een economisch tintje . Prima tips voor het geval wij er ook nog eens heen zouden gaan
  En een heleboel supermooie foto’s!
  Het was weer genieten hoor!!!!
  Papa/Ad & Jacqueline

 2. Dat zijn duidelijke en goede tips voor als je er naartoe gaat. Geniet van de rest van jullie reis.

 3. Collega backpackers hoeven niets meer uit te zoeken nu, lijkt me heerlijk. Geweldige foto’s ook weer!

 4. Weer een fantastische belevenissen verhaal
  Met goede uitleg voor de volgende
  We zijn benieuwd wat er allemaal nog komen gaat
  Het ga jullie goed

 5. Wat een gave verhalen! (Ivm de bouw moest ik even bijlezen 😉) klinkt en ziet er geweldig uit!! Geniet ervan!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.